Net als in veel andere Europese landen groeit in ons land de populariteit van de elektrische step (E-step). Steeds vaker zien we ze verschijnen in het straatbeeld en ook het aantal verkooppunten groeit sterk.

Maar wist je dat de meeste varianten nog steeds niet zijn toegestaan op de openbare weg? Ook niet wanneer een kind op een E-step rijdt. Ga je toch met je E-step de weg op? Dan kan dit grote gevolgen hebben! Zeker aangezien je bij een ongeval niets kunt verhalen op je verzekering. Wij leggen je daarom graag uit waar je op moet letten voordat je een E-step aanschaft.

Wanneer heb je een e-step?
De Rijksoverheid noemt een elektrische step (E-step) een step welke is voorzien van een oplaadbare batterij en niet harder gaat dan 25 kilometer per uur. De Rijksoverheid categoriseert een E-step in de categorie van ‘bijzondere bromfietsen’. Wanneer je e-step niet is goedgekeurd door de overheid dan mag je er niet mee op de openbare weg rijden. Dit geldt ook voor kinderen!

De politie kan je zo’n geval een boete geven en je E-step in beslag nemen. Op de website van de Rijksoverheid kun je achterhalen of jouw E-step is goedgekeurd in Nederland.

Is je E-step goedgekeurd?
Als je E-step door de Nederlandse overheid is goedgekeurd dan gelden de volgende regels:

  • De bestuurder is 16 jaar of ouder;
  • Je hebt geen rijbewijs nodig;
  • Je hoeft geen kenteken aan te vragen;
  • Het dragen van een helm is niet verplicht;
  • Je moet je e-step verzekeren voor de wettelijke aansprakelijkheid (WA). De verzekeringssticker die je van je verzekeraar krijgt moet je op je e-step plakken;
  • Je moet op het (brom)fietspad rijden, wanneer die er niet is moet je op de weg rijden en zoveel mogelijk rechts aanhouden;
  • Het is niet toegestaan om op de stoep te rijden.

Dit betekent dat het voor mensen onder de 16 jaar niet is toegestaan om op een e-step te rijden. Dit terwijl ook steeds meer speelgoedwinkels e-steps verkopen aan kinderen.

Wat als mijn e-step niet is goedgekeurd, ben ik dan niet verzekerd?
Als je e-step niet door de rijksoverheid is goedgekeurd, dan is het ook niet mogelijk om je e-step te verzekeren voor de WA-dekking. Dit betekent dat je eventuele schade, veroorzaakt door of met je E-step, zelf zult moeten vergoeden.

Veel mensen gaan ervan uit dat eventuele schade wordt vergoed door hun aansprakelijkheidsverzekering, zeker wanneer de schade wordt veroorzaakt door kinderen. Dit is echter niet zo. Een aansprakelijkheidsverzekering biedt veelal geen dekking voor schade met een E-step. Veroorzaakte schade kan dus grote financiële gevolgen hebben als je die schade zelf moet betalen. Zeker wanneer er letselschade is veroorzaakt aan een ander.

Ook wanneer je een E-step zakelijk gebruikt, om je eenvoudig door de stad te bewegen is schade niet verzekerd op je Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Gebruik alleen op privéterrein
Het aantal goedgekeurde E-steps is beperkt waardoor het gebruik van een E-step dus bijna alleen maar op privéterrein kan gebeuren. Of er in de toekomst meer E-steps worden toegelaten op de openbare weg is onduidelijk. Verwacht wordt dat daar in 2023 meer over duidelijk wordt.

Denk goed na over de gevolgen!
Wil je een E-step aanschaffen, welke niet is goedgekeurd voor de openbare weg? Denk er dan goed na voordat je deze koopt. De E-step kan zorgen voor grote financiële gevolgen.

Goedgekeurde E-step verzekeren?
Ben je in het bezit van een goedgekeurde E-step? Dan helpen wij je graag bij het afsluiten van een verplichte WA-verzekering! Neem hiervoor contact met ons op.

Terug naar overzicht

Klanten aan het woord

Sterke betrokkenheid en persoonlijk meedenken

Sterke betrokkenheid en persoonlijk meedenken

Enige tijd geleden waren wij voor onze groeiende bedrijven op zoek naar een nieuw verzekeringsadvieskantoor. Eentje waar persoonlijk contact, advies en service nog steeds hoog in het vaandel staat. Dat vonden wij bij Faas Assurantiën. De sterke betrokkenheid en het persoonlijke meedenken van het team van Faas Assurantiën geeft ons 100% geruststelling en vertrouwen.

Het kantoor waar we hiervoor zaten, werd steeds groter en onpersoonlijker. Wij kenden niemand meer en niemand kende ons meer. Personeel wist niet wat er speelde bij ons waardoor ze niet meer konden meedenken.

Lees meer

Zaken doen met mensen, niet met een callcenter

Zaken doen met mensen, niet met een callcenter

Omdat ons vorige verzekeringskantoor het gevoel gaf dat wij een ‘nummer’ waren i.p.v. een klant hebben wij aan Faas Assurantiën gevraagd om ons verzekeringspakket door te lichten.

Door onze groei was het onduidelijk geworden welke verzekeringen er waren afgesloten, tegen welke voorwaarden en bij welke verzekeraar. Faas Assurantiën heeft alles voor ons uitgezocht, eerlijk en duidelijk advies gegeven en vervolgens een nieuw overzichtelijk pakket samengesteld.
Lees meer