Een caravanverzekering is niet verplicht, maar waarom slim om af te sluiten?

Een caravanverzekering is niet verplicht, maar waarom slim om af te sluiten?

De zomervakantie staat weer voor de deur en het moment breekt aan dat veel caravanbezitters hun trotse bezit uit de stalling zullen halen. Ook dit jaar zullen traditiegetrouw veel Nederlanders met hun caravan op vakantie gaan, zowel in binnen- als buitenland. Om te kunnen genieten van een heerlijke vakantie wordt er veel voorbereid. Maar hoe zit het eigenlijk met de verzekering van je caravan?

In Nederland is het wettelijk niet verplicht om je caravan te verzekeren. Toch is het zeker aan te raden dit wel te doen. Een caravan is geen goedkope investering en wanneer er schade ontstaat aan je caravan kan dit veel geld kosten.

Aansprakelijkheid tijdens het rijden?
Op het moment dat een caravan aan je auto is gekoppeld dan is je caravan meeverzekerd op de WA-verzekering van je auto. Maar let op! Het gaat hierbij enkel om schade die met de caravan wordt veroorzaakt, niet schade aan de caravan zelf.

Als je auto WA + Casco (Allrisk) is verzekerd dan is je auto verzekerd voor schade, ook wanneer je die zelf hebt veroorzaakt. Deze dekking geldt niet voor de caravan die bijvoorbeeld door een fout met inparkeren ook schade oploopt. Schade aan je eigen caravan is dus niet verzekerd.

En wat als je caravan niet is aangekoppeld?
Ben je gearriveerd op je bestemming en veroorzaak je schade met de caravan nadat deze is losgekoppeld van je auto? Dan bieden veel particuliere aansprakelijkheidsverzekeringen dekking voor schade die op dat moment wordt veroorzaakt.

Je caravan kan bijvoorbeeld schade veroorzaken tijdens het inparkeren, of hij kan van een heuvel afrollen waardoor er schade aan anderen ontstaan.

Waarom de caravan zelf willen verzekeren?
Een caravan is een dure investering en een luxe bezit waar je als eigenaar trots op bent. Toch zit de kans op schade in een klein hoekje. Niet alleen tijdens de reis, het inparkeren op de campingplaats maar zeker ook door storm of brand.

Denk eens aan het noodweer waar Europa de afgelopen jaren mee geteisterd kan worden met alle gevolgschade van dien. In dat soort situaties is het fijn te weten dat je kostbare bezit goed verzekerd is!

Verschillende dekkingsmogelijkheden
Voor het verzekeren van je caravan kun je kiezen uit verschillende dekkingsmogelijkheden. Zo kun je je naast je caravan ook je inboedel en voortent verzekeren, kiezen voor dekking tegen storm- en hagelschade of bijvoorbeeld diefstal.

Groene Kaart caravan verplicht?
In Nederland hoef je voor je caravan geen verzekeringsbewijs te hebben, ook wel de Groene Kaart genoemd. Maar wist je dat, wanneer je caravan een eigen kenteken heeft het in sommige landen verplicht is om een Internationaal Verzekeringsbewijs bij je te hebben? Deze verplichting geldt in o.a. Duitsland, Polen en Spanje. Je kunt dit verzekeringsbewijs aanvragen bij de verzekeraar waar de autoverzekering van het trekkende voertuig is verzekerd.

Wil je meer weten over het verzekeren van je caravan of wil je een verzekeringsbewijs van je caravan opvragen? Neem dan gerust contact met ons op! Wij helpen en adviseren je graag!

Terug naar overzicht

Klanten aan het woord

Altijd vertrouwde service

Altijd vertrouwde service

Zowel zakelijk als privé hebben wij onze verzekeringen ondergebracht bij Faas Assurantiën. Ik vind het ten eerste prettig te weten dat Faas Assurantiën een onafhankelijk tussenpersoon is en verzekeringen aanbiedt van verschillende verzekeraars. Zo zijn wij niet gebonden aan 1 aanbieder en is ons verzekeringspakket echt op ons afgestemd.

Ik vind het daarnaast belangrijk dat onze verzekeringsadviseur onze situatie goed kent. Bij de groei van onze onderneming werd er actief meegedacht bij het verzekeren van nieuwe risico’s, iets waar wij geen besef van hadden. Wij willen ons bezig houden met ons eigen werk.

Lees meer

Zaken doen met mensen, niet met een callcenter

Zaken doen met mensen, niet met een callcenter

Omdat ons vorige verzekeringskantoor het gevoel gaf dat wij een ‘nummer’ waren i.p.v. een klant hebben wij aan Faas Assurantiën gevraagd om ons verzekeringspakket door te lichten.

Door onze groei was het onduidelijk geworden welke verzekeringen er waren afgesloten, tegen welke voorwaarden en bij welke verzekeraar. Faas Assurantiën heeft alles voor ons uitgezocht, eerlijk en duidelijk advies gegeven en vervolgens een nieuw overzichtelijk pakket samengesteld.
Lees meer