Je uitgeleende auto veroorzaakt schade… En nu?

Je uitgeleende auto veroorzaakt schade… En nu?

Je auto uitlenen aan familie of vrienden, zodat zij deze kunnen gebruiken om er een weekendje mee  weg te gaan of om spullen op te halen bij de bouwmarkt. Het gebeurt dagelijks en veelal zonder dat er goed over na wordt gedacht.

Het uitlenen van je auto is niet zonder risico’s. Want ook wanneer iemand anders in je auto rijdt kan er schade met en aan je auto worden veroorzaakt.  Zeker als iemand onbekend is met je auto is de kans op schade groter. Maar hoe zit het met de dekking van je autoverzekering wanneer iemand anders in je auto rijdt? Staat de verzekeraar dit toe en biedt deze dan ook dekking bij schade?

Autoverzekeraars bieden dekking voor schade wanneer deze is veroorzaakt door een ‘gemachtigd’ bestuurder. Een verzekeraar ziet iemand als gemachtigd wanneer deze met jouw toestemming in jouw auto rijdt.

Wordt er met jouw auto schade veroorzaakt aan iemand anders, dan zal je autoverzekering op basis van de WA-dekking de tegenpartij schadeloos moeten stellen.

En schade aan je eigen auto? 
Maar wat als ook je eigen auto schade heeft? Dat is het afhankelijk van de dekking van je eigen autoverzekering. Schade aan je eigen auto wordt enkel vergoed wanneer je auto WA + Casco, ook wel ‘Allrisk’ genoemd, verzekerd is.

Verlies je schadevrije jaren na schade?
Veel mensen denken dat zij geen schadevrije jaren verliezen, wanneer er door een ander met hun auto schade wordt veroorzaakt. Dit is echter onjuist. Ook wanneer een ander met jouw auto schade veroorzaakt, zal dit gevolgen hebben voor je schadevrije jaren. Wanneer er schade wordt veroorzaakt waarbij de verzekeraar deze moet vergoeden, verlies je 5 schadevrije jaren.  Je verliest dus niet alleen schadevrije jaren, het kan ook gevolgen hebben voor je opgebouwde no-claim korting.


Bestuurder aansprakelijk stellen?
Helaas kun je de bestuurder van je auto niet aansprakelijk stellen voor de veroorzaakte schade. Door het uitlenen van je auto accepteer je  bewust het risico dat er schade kan worden veroorzaakt.

Ook voor de financiële schade die je op kan lopen door een premieverhoging, kun je de bestuurder niet aansprakelijk stellen.

Denk dus goed na voordat je je auto uitleent aan vrienden of familie.

Terug naar overzicht

Klanten aan het woord

Altijd vertrouwde service

Altijd vertrouwde service

Zowel zakelijk als privé hebben wij onze verzekeringen ondergebracht bij Faas Assurantiën. Ik vind het ten eerste prettig te weten dat Faas Assurantiën een onafhankelijk tussenpersoon is en verzekeringen aanbiedt van verschillende verzekeraars. Zo zijn wij niet gebonden aan 1 aanbieder en is ons verzekeringspakket echt op ons afgestemd.

Ik vind het daarnaast belangrijk dat onze verzekeringsadviseur onze situatie goed kent. Bij de groei van onze onderneming werd er actief meegedacht bij het verzekeren van nieuwe risico’s, iets waar wij geen besef van hadden. Wij willen ons bezig houden met ons eigen werk.

Lees meer

Zaken doen met mensen, niet met een callcenter

Zaken doen met mensen, niet met een callcenter

Omdat ons vorige verzekeringskantoor het gevoel gaf dat wij een ‘nummer’ waren i.p.v. een klant hebben wij aan Faas Assurantiën gevraagd om ons verzekeringspakket door te lichten.

Door onze groei was het onduidelijk geworden welke verzekeringen er waren afgesloten, tegen welke voorwaarden en bij welke verzekeraar. Faas Assurantiën heeft alles voor ons uitgezocht, eerlijk en duidelijk advies gegeven en vervolgens een nieuw overzichtelijk pakket samengesteld.
Lees meer