Veilige feestdagen toegewenst!

Veilige feestdagen toegewenst!

Het is weer zover! De decembermaand is begonnen en de feestdagen komen in zicht. In steeds meer huizen zien we de kerstboom tevoorschijn komen, feestverlichting die zowel binnen als buiten wordt opgehangen worden en mensen die zich voorbereiden op de Kerstdiners. Een fijne tijd om samen met familie en vrienden door te brengen. Maar helaas wordt ongemerkt de veiligheid hier nog wel eens bij vergeten, want ook in deze feestelijke periode is het belangrijk om op de veiligheid te letten.

Graag geven wij je enkele tips om van veilige en vooral gezellige feestdagen te kunnen genieten, zonder schade!

  1. Laat je schoorsteen vegen voordat je hem aansteekt. 
    Extra gezellig rond de feestdagen: een knisperend haarvuur. Het geeft niet alleen warmte maar zorgt veelal voor extra sfeer in huis. Vooal rond de feestdagen kiezen mensen ervoor om hun open haard weer aan te steken. Maar wanneer is je schoorsteen voor het laatst geveegd? Het is belangrijk om je schoorsteen jaarlijks te laten vegen door een erkende schoorsteenveger. Hiermee voorkom je problemen en risico’s op een schoorsteenbrand.
  2. Check je feestverlichting!
    Hoe lang heb jij je feestverlichting al en hoe weet je of het veilig is? Veilige feestverlichting is voorzien van een KEMA-KEUR, Intertek of GS. Wanneer je een van die logo’s op je feestverlichting ziet staan is het gecertificeerde feestverlichting en een stuk minder brandgevaarlijk dan ongekeurde verlichting. Hang feestverlichting op met ijzerdraad en zorg ervoor dat het niet in gangen of op vluchtroutes hangt.
  3. Koppel geen verlengsnoeren aan elkaar!
    Rond de feestdagen worden er bijzonder veel verlengsnoeren gebruikt en vaak ook nog gekoppeld aan elkaar! Onthoud dat je per stopcontact maar 1 verlengsnoer gebruikt en verleng deze dus niet door in het verlengsnoer nog een verlengsnoer te steken. Maak je gebruik van haspels? Rol deze dan helemaal uit!
  4. Houdt een echte Kerstboom nat!
    Ondanks het feit dat kunstkerstbomen steeds realistischer eruitzien, kiezen nog steeds veel mensen voor een echte Kerstboom. Maar wist je dat een echte Kerstboom veel brandgevaarlijker is? Vooral als een echt kerstboom al even in huis staat droogt deze uit en wordt daardoor extra brandgevaarlijk. Het advies is daarom om te zorgen dat je een echt Kerstboom altijd nat houdt. Je kunt dit doen door hem in een houder te plaatsen waar altijd minimaal 5 centimeter water in staat.
  5. Geen brandende kaarsen in kerststukjes.
    In veel huishoudens maakt een kerststukje op tafel deel uit van de versiering in de woning. Veel kerststukjes zijn traditioneel voorzien van een kaars om te branden met de feestdagen. Toch is het advies om geen kaarsen te branden in een kerststukje. Deze zijn namelijk vaak droog en kunnen door een kaars snel vlam vatten. .
  6. Veilig gourmetten of fonduen
    Kerst staat in veel Nederlandse huishoudens synoniem voor gourmetten of fonduen. Helaas gebeuren veel ongelukken in huis tijdens het gourmetten of fonduen. Zorg daarom dat je je gourmet- o fondueset op een stevige ondergrond zet, houdt brandbare zaken (zoals bijvoorbeeld servetten) uit de buurt en gebruik geen papieren tafelkleed. Kijk daarnaast ook uit dat je niet over de tafel heen hangt, feestkleding namelijk snel vlam vatten.
  7. Voorkom oververhitting bij het oliebollenbakken
    Ook een echte Nederlandse traditie in de decembermaand in Nederland zijn oliebollen. Ben jij van plan om dit jaar oliebollen te bakken? Zorg dan dat je frituurpan op een stevige ondergrond staat, laat de olie niet warmer worden dan 180 graden en zorg dat je bij het gebruik van een haspel deze helemaal uitrolt. Kijk uit met brandbare materialen zoals bijvoorbeeld keukenrol en laat de olie na gebruik goed afkoelen voordat je de frituurpan opruimt.
  8. Brand- en rookmelders gecheckt?
    Wanneer heb jij voor het laatst de batterijen verwisseld van je brand- en rookmelders? Zorg ervoor dat je melders goed werken door ze te voorzien van goede batterijen die nog werken.
  9. Vuurwerk alleen verantwoord afsteken.
    Wanneer het op Oudejaarsavond regent, waait, stormt of mistig is, is het niet te adviseren om vuurwerk af te steken. De kans dat een vuurpijl door wind de verkeerde richting op vliegt en (letsel)schade veroorzaakt is dan enorm groot. Draag bij het afsteken van vuurwerk een vuurwerkbril en controleer het vuurwerk voor je het afsteekt.
  10. Brandwonden? Ga met kleding en al onder de kraan of douch!
    Heb je een brandwond? Koel deze dan direct onder lauw water. Zit de brandwond onder kleding? Trek deze dan niet uit maar ga met kleding onder een lauwe douche staan en bel 112 voor verdere instructies

Voorkom schade de komende feestdagen en geniet samen met familie en vrienden van gezelligheid en het samenzijn.

Wij wensen je hele fijne feestdagen en een goed en gelukkig 2025 toe!

Terug naar overzicht

Klanten aan het woord

Sterke betrokkenheid en persoonlijk meedenken

Sterke betrokkenheid en persoonlijk meedenken

Enige tijd geleden waren wij voor onze groeiende bedrijven op zoek naar een nieuw verzekeringsadvieskantoor. Eentje waar persoonlijk contact, advies en service nog steeds hoog in het vaandel staat. Dat vonden wij bij Faas Assurantiën. De sterke betrokkenheid en het persoonlijke meedenken van het team van Faas Assurantiën geeft ons 100% geruststelling en vertrouwen.

Het kantoor waar we hiervoor zaten, werd steeds groter en onpersoonlijker. Wij kenden niemand meer en niemand kende ons meer. Personeel wist niet wat er speelde bij ons waardoor ze niet meer konden meedenken.

Lees meer

Zaken doen met mensen, niet met een callcenter

Zaken doen met mensen, niet met een callcenter

Omdat ons vorige verzekeringskantoor het gevoel gaf dat wij een ‘nummer’ waren i.p.v. een klant hebben wij aan Faas Assurantiën gevraagd om ons verzekeringspakket door te lichten.

Door onze groei was het onduidelijk geworden welke verzekeringen er waren afgesloten, tegen welke voorwaarden en bij welke verzekeraar. Faas Assurantiën heeft alles voor ons uitgezocht, eerlijk en duidelijk advies gegeven en vervolgens een nieuw overzichtelijk pakket samengesteld.
Lees meer