Gevallen op een gladde stoep, woningeigenaar aansprakelijk?

Gevallen op een gladde stoep, woningeigenaar aansprakelijk?

Winters weer betekent voor veel mensen plezier bij een sneeuwballengevecht, schaatsen op natuurijs of genieten van het winterse landschap tijdens een tijdens een wandeling door een winters landschap. Maar winterse neerslag kan zorgen voor een verraderlijke gladheid. Zo ook afgelopen dagen, waar ijzel op veel plekken zorgde voor gevaarlijke situaties. Niet alleen autowegen maar ook stoepen werden spekglad en zorgde voor flink wat ongevallen en valpartijen, met soms letsel tot gevolg.

Aan ijzel kan men vaak weinig doen, maar wat als je op een stoep valt die niet sneeuwvrij is gemaakt? Kun je dan iemand aansprakelijk stellen als je (letsel)schade hebt opgelopen?

Woningeigenaar niet verplicht om te vegen
Sinds 2007 zijn woningeigenaren niet meer verplicht om de stoep en de oprit voor hun woning sneeuwvrij te houden. Tot 2007 hadden zij die plicht wel die was opgenomen in de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeente.

Val je op een gladde stoep en heb je (letsel)schade? Dan is het erg lastig om de woningeigenaar hiervoor aansprakelijk te stellen. Iedereen weet namelijk dat het met sneeuw erg glad kan zijn. Neem je deel aan het verkeer? Dan wordt ervan uitgegaan dat je bij sneeuw en gladheid op de weg voorzichtig bent. Zowel met je auto, op de fiets, scooter/brommer of als voetganger.

Wie is er verantwoordelijk?
Maar wie is er dan verantwoordelijk voor het sneeuwvrij maken van de stoep? Eigenlijk niemand. De gemeente heeft een inspanningsverplichting als het gaat om de bestrijding van gladheid. Maar wegen en fietspaden krijgen hierbij altijd voorrang. Daarnaast hoeft een gemeente geen garantie af te geven dat wegen en trottoirs sneeuw- en gladvrij zijn.

Alleen aansprakelijk bij opzet
Als je valt op een stoep die glad was kun je de woningeigenaar niet aansprakelijk stellen, tenzij die gladheid expres is veroorzaakt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een laagje water dat over de stoep is gespoten zodat deze gebruikt kon worden om te glijden.

Zorg voor een veilige doorgang
Ook al genieten we volop van de sneeuw is ons advies aan een ieder om te zorgen dat voetgangers veilig langs jouw woning kunnen lopen. Daarnaast moet iedereen die met gladheid deelneemt aan het verkeer extra voorzichtig zijn, en de berichtgevingen goed opvolgen.

Terug naar overzicht

Klanten aan het woord

Sterke betrokkenheid en persoonlijk meedenken

Sterke betrokkenheid en persoonlijk meedenken

Enige tijd geleden waren wij voor onze groeiende bedrijven op zoek naar een nieuw verzekeringsadvieskantoor. Eentje waar persoonlijk contact, advies en service nog steeds hoog in het vaandel staat. Dat vonden wij bij Faas Assurantiën. De sterke betrokkenheid en het persoonlijke meedenken van het team van Faas Assurantiën geeft ons 100% geruststelling en vertrouwen.

Het kantoor waar we hiervoor zaten, werd steeds groter en onpersoonlijker. Wij kenden niemand meer en niemand kende ons meer. Personeel wist niet wat er speelde bij ons waardoor ze niet meer konden meedenken.

Lees meer

Zaken doen met mensen, niet met een callcenter

Zaken doen met mensen, niet met een callcenter

Omdat ons vorige verzekeringskantoor het gevoel gaf dat wij een ‘nummer’ waren i.p.v. een klant hebben wij aan Faas Assurantiën gevraagd om ons verzekeringspakket door te lichten.

Door onze groei was het onduidelijk geworden welke verzekeringen er waren afgesloten, tegen welke voorwaarden en bij welke verzekeraar. Faas Assurantiën heeft alles voor ons uitgezocht, eerlijk en duidelijk advies gegeven en vervolgens een nieuw overzichtelijk pakket samengesteld.
Lees meer